Hildegard af Bingen

En av medeltidens stora tänkare var Hildegard av Bingen – naturvetare, filosof, läkare, kompositör och politiskt aktiv. Många av hennes tankar lever kvar än idag, inte minst i musiken och läkekonsten. 

Hildegard av Bingen var kanske världens första kvinnliga universalgeni. Hon levde hela sitt vuxna liv i kloster och författade flera böcker om naturvetenskap, filosofi, musik och läkekonst. Hon komponerade nyskapande musik som fortfarande lever i dagens kyrkomusik. Men framför allt var Hildegard läkare och psykoterapeut.

Redan på 1100-talet kände Hildegard till och pratade om utbrändhet, depressioner och psykoterapi. Depressioner uppstår när kroppen och själen slutar prata med varandra, skrev Hildegard, och hon talade också mycket om vådan av att stänga av tåreflödet, vilket hon ansåg kunde leda till svåra sjukdomar. Hildegard rekommenderade både psykoterapi, viss sorts mat och örter som behandlingsmedel.

På medeltiden gjorde man inte som idag te av läkande växter, för vattnet var ofta så förorenat att det knappt gick att dricka. I stället gjorde man elixir – man lät örter dra eller småkoka i vin, som man sedan ofta sötade med honung. Glöggen är en kvarleva från den traditionen och är egentligen ett värmande elixir.

Hildegard kokade ett hjärtvin av rödvin, persilja och honung. Rött vin har flera dokumenterade hälsoeffekter, det är bl a kärlstärkande och kan sänka blodtrycket. Persilja stärker njurarna så att kroppen kan skölja bort slaggämnen från blodet, och den är också kärlvidgande så man får bättre cirkulation. Honung innehåller näringsämnen och enzymer och är allmänt stärkande. Enligt Hildegard är det här vinet bra mot stress, oro, sorg och bekymmer samt att det kan balansera både högt och lågt blodtryck.

Även pepparkakorna har en medeltida förlaga i Hildegards nervkakor. Förr såldes pepparkakor på apotek som medicin mot förstoppning och nervositet. Hildegards nervkakor påminner om pepparkakor i smaken, de är smaksatta med kanel, kryddnejlika och muskot, men de innehåller också dinkel, mandelmjöl och honung. Hildegard rekommenderade nervkakorna vid stress och utbrändhet, och menade att de stärker nerverna, lättar upp ett nedstämt hjärta, ger en glad sinnesstämning och ökar prestationsförmågan. Rekommenderad dos är 3-5 kakor varje dag.

Nervkakor
10 g hela kryddnejlikor
45 g malen kanel
10 g muskotnöt hel
150 g honung
2 hela ägg
4 äggulor
250 g smör
150 g mandelmjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
800 g dinkelmjöl

Gör så här:
Stöt kryddnejlikorna i en mortel.Riv muskotnöten på rivjärn. Blanda kryddorna med honung och ägg. Rör ner kallt tärnat smör.
Häll i mandelmjöl, salt, bakpulver och dinkelmjöl. Börja med 600 g mjöl och ta mer om degen känns för lös. Kakorna blir hårdare ju mer mjöl man tar.

Rör om och knåda till en smidig deg. Forma degen till en rulle och skär tunna skivor.

Lägg ut på plåt och grädda i 10-12 minuter. Kakorna ska bli ljust bruna i kanten, men grädda dem inte för hårt. Då blir de torra och smaklösa.

Ät 3-5 kakor om dagen vid stress, oro och nedstämdhet.

Hjärtvin
1 flaska rött ekologiskt vin
250 g honung
10 persiljekvistar

Gör så här:
Koka persiljekvistarna i en stor kastrull på låg värme i 10 minuter, med locket på. Låt vinet svalna till 45°.
Rör i 250 g honung, helst med en silversked. Rör om ordentligt.

Låt vila i 5 minuter.

Skålla under tiden glasflaskor att hälla upp vinet i. Sila vinet och häll upp i de skållade glasflaskorna.

Ibland bildas en bottensats i vinet, men det går bra att dricka ändå. Håller i minst 5 år.

Tag 2 matskedar om dagen vid behov. Kan intas under lång tid.



Skapa din hemsida gratis!